Homepage - Offerte Aanvraag - Partners - Contact

 

Menu VakantieHawaii:

Informatie Hawaii
Huwelijksreis Hawaii
Geschiedenis Hawaii
Klimaat & weer
Feesten & festivals
De eilanden

Vakantie Hawaii boeken?

- Auto rondreis Hawaii
- Island hoppen Hawaii
- Hawaii i.c.m. Australië
- Hawaii i.c.m. California
- Autohuur, Hotels en meer 

Bekijk hier alle reizen ...

Maatwerk Rondreis Hawaii?

Vraag vrijblijvend online een offerte aan en geef uw wensen door. Wij maken een offerte op maat. Deze ontvangt u per email.

De eilanden van Hawaii:

Oahu
Kauai
Lanai
Maui
Molokai
Big island

Tip: Lonely planet

Koop de Lonely planet Hawaii

 

Geschiedenis van Hawaii

Hawaï wordt sinds ca. 400 bewoond door Polynesiërs, waarschijnlijk uit de buurt van Tahiti. Deze waren bijzonder goede zeevaarders, en spraken een Polynesische taal, het Hawaïaans. Het Hawaïaanse klanksysteem kent slechts 7 medeklinkers, en de taal klinkt daardoor heel snel herkenbaar.

Hoewel wordt aangenomen dat de eilanden mogelijk door de Spanjaarden reeds in de 16e eeuw gezien zijn, is James Cook de officiële Europese ontdekker van de eilanden, die hij de Sandwich Islands noemde naar de toenmalige First Lord of the Admiralty, Lord Sandwich (1718-1792).

Onder invloed van de contacten met de Europeanen verenigde koning Kamehameha I alle voordien vaak onderling vijandige eilanden tot één koninkrijk. De Hawaïaanse koningen voerden een politiek van gastvrijheid voor vreemdelingen, waarbij zij echter bijvoorbeeld de Engelsen tegen de Amerikanen uitspeelden. Zo wist het eilandenrijk ondanks zijn strategische ligging het grootste deel van de 19e eeuw een onafhankelijke staat te blijven. In 1893 pleegden een aantal Amerikaanse suikerplanters een staatsgreep, plaatsten koningin Liliuokalani onder arrest en openden de deur voor Amerikaanse inlijving in 1898. Tussen 1893 en 1898 was Hawaï een republiek. De aanval op Pearl Harbor (op het eiland O'ahu) op 7 december 1941 door het keizerlijk leger van Japan had als gevolg dat de Verenigde Staten zich gingen mengen in de Tweede Wereldoorlog. Het gebied bleef een Amerikaans Territorium tot 1959. Inmiddels was de oorspronkelijke bevolking een minderheid (in 2000 23%) op eigen eiland geworden en besloot de bevolking een staat van de VS te worden (meer dan 93% van de bevolking stemde hiervoor), hetgeen gebeurde op 21 augustus 1959.

Er zijn echter groepen onder de Hawaïanen die de annexatie door de VS ongedaan willen maken en meer zelfstandigheid willen. Verschillende personen houden vast aan hun recht op de troon van Hawaï omdat ze zouden afstammen van de afgezette koningsfamilie. De Akaka Bill van de senator Daniel Akaka zal (als die aangenomen wordt) de afstammelingen van de oorspronkelijke bevolking enige zelfstandigheid geven. Tegenstanders vinden dat dit een breuk in de bevolking zal veroorzaken die gebaseerd is op hun ras.

Slechts één van de eilanden, Niihau, heeft nog een geheel oorspronkelijk karakter; het is in zijn geheel privébezit en is niet voor buitenstaanders toegankelijk, tenzij op uitnodiging.

Historie

De eerste tekenen van bewoning dateren uit de periode 500 tot 700 AD. Een belangrijke periode brak aan toen vanaf het jaar 1000 groepen Polynesiërs uit Tahiti landden en zich permanent vestigden op Hawaii. In de 12e eeuw landde een belangrijke kahuna (hogepriester) uit Tahiti op het eiland Hawaii waar deze een begin maakte met het instellen van strenge disciplines zoals het offeren aan de goden, het ’kapu’ systeem (vele verboden) en talrijke tempels bouwde. Er werd verschil gemaakt tussen de ’alii’ (edelen) en het gewone volk. Dit is het begin van het koninkrijk dat voor 700 jaar bestond. In eerste instantie had ieder eilandje zijn eigen heerser maar het lukte koning Kamehameha in 1791 tot het stichtten van één Hawaiiaans rijk.

Komst van de blanken

In 1778 ontdekte kapitein James Cook de eilanden, het begin van de ondergang van het traditionele Hawaii. Maar ook voor Cook zelf: hij werd een jaar later door inheemsen vermoord bij een opstand. De inheemsen waren niet bestand tegen de vele ziekten die de zeelui meebrachten waardoor een groot deel van de oorspronkelijke bevolking overleed. De blanken werden steeds machtiger en na opkomst van de suikerriet- en ananasplantages werd door de grootgrondbezitters in 1894 het koningschap om zeep geholpen. Hawaii kreeg de status van Amerikaans ’territory’.

50e Staat

Het belang van Hawaii voor de V.S. groeide toen de Amerikaanse marine een grote militaire basis oprichtten op Pearl Harbor. De Japanse aanval op deze basis in 1941 overtuigde de V.S. van deelname aan de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog wezen opiniepeilingen uit dat meer dan 90% van de Hawaiiaanse bevolking voor toetreding tot de V.S. was. In 1959 werd Hawaii de 50e staat van de V.S. In de jaren daarna ontwikkelde Hawaii zich als grote vakantiebestemming met de bouw van vele resorts, golfbanen en winkelcentra. Om die ontwikkeling tegenwicht te bieden werden een aantal nationale parken en reservaten gesticht.

Herstel monarchie?

Sinds enkele jaren staat Hawaiiaanse soevereiniteit hoog op de politieke agenda. Enkele groeperingen geven de voorkeur aan het in ere herstellen van de monarchie, andere wensen een bijzondere status binnen de V.S. In 1993 ondertekende toenmalig president Clinton een resolutie waarin excuses werden aangeboden voor het omverwerpen van de Hawaiiaanse monarchie 100 jaar eerder.

vraag een offerta aan!